Kaip išplauti automobilio salono radiatorių?

Nors vasarą užsikimšęs salono šildymo radiatorius didelio diskomforto nesukelia, tačiau atėjus šaltiems orams greitai jį pajaučiame. Yra keletas priežasčių, kodėl automobilio salono nepasiekia šiluma: viena pagrindinių – užsikimšęs šildymo radiatorius. Pagrindinis požymis – nors variklis karštas, tačiau salone vis tiek nebejaučiame, kad pūstų šiltą orą. Daugelyje modelių pakeisti šildytuvą yra gana sudėtinga ir gali ne pigiai atsieiti, todėl prieš jį keičiant galima pabandyti radiatorių tiesiog praplauti.

Kaip išplauti radiatorių, žiūrėkite vaizdo įrašą.

Suprantantiems anglų kalbą skaityti nebūtina, tačiau mažiau įgudusiems nufilmuotą vaizdo įrašą trumpai aprašėme.

0.56 – Atidarę kapotą suraskite dvi žarnas, kuriomis aušinimo skystis teka iš variklio į salono šildytuvą ir atgal.

1.05 – Prieš plaunant svarbu žinoti, pro kurią žarną aušinimo skystis teka į šildytuvą ir iš kurios išteka atgal.

1.30 – Kai kuriuose automobiliuose atskirti galima pagal žarną, kurioje stovi vožtuvas – tai žarna, pro kurią skystis teka iš variklio į šildytuvą. Jeigu vožtuvo nesimato, įjunkite šildymą visu pajėgumu ir stebėkite, kuri žarna greičiau šyla. Greičiau šylanti žarna yra ta, pro kurią skystis atiteka iš variklio, o vėsesnė – pro kurią grįžta atgal.

1.45 – Prieš plaunant įsitikinkite, kad variklis yra pakankamai šaltas.

1.55 – Jums gali prireikti jungčių, kuriomis tinkamai sujungtumėte žarnas prieš plovimą.

2.48 – Numaukite žarnas, kurios jungiasi į šildytuvą ir įstatykite žarnas, kuriomis plausite.

Pamatuokite, kokio skersmens žarnos Jums prireiks, skersmuo gali skirtis priklausomai nuo automobilio modelio. Jei žarnų skersmuo didesnis, naudokite sąvaržą, kad vanduo nepratekėtų.

Kadangi jau žinome, pro kurią žarną vanduo teka į šildytuvą ir atgal, vandenį pumpuokite pro žarną, kuria aušinimo skystis grįžta atgal į variklį, o kitą žarną užmovę nuleiskite į kibirą ar kitą talpą, kur nešvarus vanduo galėtų išbėgti. Plaukite, kol matysite bėgantį švarų vandenį.

4.20 – Kad išplautumėte vandenį iš radiatoriaus, pilkite aušinimo skystį per tą pačią žarną, kol pamatysite jį bėgant per kitą pusę.

4.57 – Plovimas baigtas. Prijunkite žarnas atgal, nesupainiokite pusių. Nepamirškite tinkamai utilizuoti nešvarų aušinimo skystį.

Jeigu salono radiatorių praplovėte, tačiau šilumos salone vis tiek nejaučiate, priežastys gali būti kituose komponentuose. Plačiau apie pagrindines priežastis, kodėl automobilio salono nepasiekia šiluma, skaitykite straipsnyje „Problemos dėl automobilio salono šildymo“.