Pagrindiniai kuro purkštukų gedimo požymiai

Kuro purkštukas kontroliuoja pakankamą kuro kiekio įpurškimą į variklio cilindrus skirtingais variklio sūkiais. Nesandaraus, leidžiančio kurą ar užsikimšusių kuro purkštukų gedimo požymiai išbalansuoja išpurškiamo kuro kiekį ir trukdo optimaliai veikti varikliui.


Užsikimšusių kuro purkštukų gedimo požymiai

Ribotas degalų srautas

Užsikimšęs kuro purkštukas trikdo normalų degalų srautą ir dėl to sumažėja degalų patekimas į automobilio cilindrus. Tai sumažina variklio efektyvumą ir galią.

Sunkiai užvedamas variklis

Užsikimšęs kuro purkštukas gali trukdyti sklandžiai paleisti variklį. Šis požymis labiau jaučiamas, kai variklis yra šaltas. Šaltam varikliui reikia didesnio išpurškiamo kuro kiekio, tačiau užsikimšęs kuro purkštukas smarkiai jį riboja ir variklis sunkiai užsiveda.

Trūkčiojimai važiuojant

Ribodamas kuro srautą į automobilio variklį, užsikimšęs kuro purkštukas gali sukelti automobilio trūkčiojimą ar gali pasikeisti variklio darbo garsas. Ypač gali pasireikšti nuspaudus greičio pedalą, kai varikliui reikia didesnio kuro kiekio.

Sumažėjusi variklio galia

Užsikimšęs kuro purkštukas neigiamai veikia variklio galios išnaudojimą. Nuspaudus greičio pedalą, į variklio cilindrus turi būti išpurškiamas didesnis kuro kiekis, tačiau užsikimšęs kuro purkštukas nesukelia reikalingo srauto, kuris optimaliai išnaudotų variklio galią.

Užsidegusi kontrolinė lemputė „Check Engine“

Apie blogai veikiantį kuro purkštuką gali įspėti kontrolinė lemputė prietaisų skydelyje. Nors yra daug priežasčių, dėl ko gali užsidegti ši lemputė, tačiau viena iš jų – kompiuteris užfiksavo per mažą ar per didelį išpurškiamo kuro kiekį.


kuro purkstuko gedimo pozymiai
Išpurškiamo kuro skirtumas
tarp gero ir blogai veikiančių kuro purkštukų

Nesandaraus arba leidžiančio kurą pagrindiniai kuro purkštukų gedimo požymiai

Kuro nuotėkis

Stiprus kuro kvapas gali būti blogo kuro purkštuko požymis. Dažnai kuro sankaupas galima pastebėti aplink purkštukus. Yra keletas vietų, pro kurias purkštukas gali leisti kurą, todėl gera vizuali apžiūra yra būtina. Nors tiek dyzeliniam, tiek benzininiam varikliui kuro purkštuko nesandarumas gali būti labai kenksmingas, tačiau kuro nuotėkis ypač pavojingas benzininiams varikliams dėl labai įkaitusio variklio ir greit užsiliepsnojančio kuro.

Padidėjęs dūmingumas

Leidžiantis kuro purkštukas išpurškia per didelį kiekį į cilindrus ir tai galima pastebėti padidėjus automobilio dūmingumui. Kadangi dūmingumas gali kilti dėl daugelio kitų gedimų, geriausia būtų atlikti automobilio diagnostiką.

Padidėjusios kuro sąnaudos

Per didelis arba nepakankamas išpurškiamo kuro kiekis neigiamai veikia visą degimo sistemą. Sutrikus kuro ir oro mišinio balansui, sumažėja variklio efektyvumas ir padidėja kuro sąnaudos.

Kuro purkštukų gedimo požymiai atsiranda dėl angliavandenilio ir kitų degaluose esančių priemaišų, kurios kartu su anglies dvideginiu laikui bėgant užteršia kuro purkštukus. Užsikimšusio kuro purkštuko problemą kartais gali padėti išspręsti specialūs kuro sistemos valikliai, tačiau prieš rinkdamiesi produktą gerai jį išanalizuokite, paieškokite kitų žmonių rekomendacijų apie tai, kurie iš siūlomų produktų yra veiksmingiausi. Situacijose, kai valikliai nebepadeda, belieka išimti purkštukus ir pristatyti specialistams, kurie įvertintų pastarųjų būklę ir pasiūlytų remonto paslaugas.