Pagrindiniai starterio gedimo požymiai

Starterio gedimo požymiai gali būti labai nemalonūs ir sujaukti Jūsų dienos planus. Pagrindinis starterio gedimo požymis yra neužvedamas variklis, kai starteris sukasi, bet niekaip neįsuka paties variklio. Bandant paleisti variklį, gali būti girdimi metalų trinties garsai ar net kilti dūmai. Prisiminkite, kad kiekvieną įsimintiną jūsų kelionę pirmiausia lėmė būtent geras jūsų transporto priemonės starterio veikimas. Šiuolaikiniuose lengvuosiuose automobiliuose ir sunkvežimiuose starteris yra tvirtinamas variklio gale. Starterio dantračiai yra sujungti su smagračiu, ir, jiems sukantis, užvedamas variklis.  Starteriui besisukant, degalai patenka į degimo kamerą, kur yra uždegami. Taip variklis, jeigu viskas tinkamai veikia, pradeda dirbti. Tačiau, laikui bėgant, starteris dėvisi ir genda, todėl vis dažniau kyla problemų norint keliauti automobiliu.

Dvi dažniausiai gendančios starterio detalės yra solenoidas, siunčiantis elektrinį signalą starterio varikliui suaktyvinti, ir pats starterio variklis. Jiems sugedus, patariama keisti starterį . Daugelį starterio viduje esančių komponentų galima sutaisyti arba pakeisti, tačiau automobilių gamintojai dažniausiai rekomenduoja pakeisti visą starterį, kad būtų išvengta gedimų ateityje.

Starteris ir jo sudedamosios dalys

Prieš starteriui visiškai sugendant, pastebimi pirmieji starterio gedimo požymiai.

Neįsijungia variklis

Dažniausiai pasitaikantis starterio gedimo požymis – tai neužvedamas variklis. Kai sukate raktelį ir bandote įjungti variklį, gali arba pasigirsti keistas garsas, arba išvis nebūti jokio garso. Taip dažniausiai yra dėl starterio solenoido gedimo, sudegusio starterio ar su juo susijusių elektros problemų. Dar viena priežastis gali būti neveikiantis arba išsikrovęs akumuliatorius.

Starteris nesuka variklio

Bandant įjungti variklį, gali būti girdimas besisukančio starterio garsas, bet variklis vis tiek neveikia. Kartais starterio problemos būna mechaninio pobūdžio. Pavyzdžiui, gali būti susidėvėję arba nulūžę dantračiai, sujungti su smagračiu.

Trikdžiai paleidžiant variklį

Starterio gedimo požymiai gali atsirasti dėl prastos būklės, nešvarių ar sutrūkinėjusių laidų ir automobilio variklį užvesti iškart gali būti sunku. Sunkumų gali kilti ir dėl pažeisto ar sugedusio elektros komponento. Net jeigu užvesti nepavyksta retai, patariama nedelsti ir ieškoti gedimo priežasties, nes tikrai nenorėtumėte, kad jūsų automobilio variklis užsispirtų, kai, pavyzdžiui, atsidursite atokioje vietoje, kurioje sunku sulaukti pagalbos.

Trinties garsas

Trinties garsas girdimas dėl susidėvėjusių starterio ir smagračio krumpliaračių. Kartais garsas eina iš paties starterio. Nekreipiant dėmesio į šį požymį, galima pakenkti varikliui.

Bandant paleisti variklį, pritemsta apšvietimas

Bandant paleisti variklį pritemstantis salono ar prietaisų skydelio apšvietimas gali rodyti trumpąjį jungimą starterio elektros instaliacijoje. Šiuo atveju starteris naudoja elektros srovę iš kitų elektros sistemos junginių. Jei ne tik pritemsta šviesos, bet ir girdimas keistas garsas, gali būti susidėvėję starterio guoliai.

Dūmai arba dūmų kvapas bandant paleisti variklį

Starteris – tai mechaniškai veikiantis prietaisas, maitinamas elektra. Kartais jis gali perkaisti dėl nuolatinės elektros srovės tiekimo arba ir toliau veikti, kai variklis jau dirba laisvąja eiga. Šiuo atveju greičiausiai užuosite dūmų kvapą arba pamatysite juos, besiveržiančius iš po automobilio. Priežastis gali būti trumpasis jungimas, perdegęs saugiklis arba degimo sistemos gedimas. Vertėtų kuo skubiau automobilį pristatyti į remonto dirbtuves.

Automobilių gamintojai nėra nustatę ribos, kiek nuvažiavus kilometrų reikia keisti starterį, tačiau, žinant kokie yra starterio gedimo požymiai, galima lengviau nuspėti, ar problemų kyla būtent dėl blogo starterio darbo.